Onsdagen den 28 februari 2024 - klockan 11:09
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Skolvalet 2018

Rödgröna laget vinner
när eleverna bestämmer


Nergez Mezori 2018-09-06

Kårstyrelsen fr v Kridsada, Melvin, David, Aaisha, Abdullah, Hadil, Cecilia, Muhiim, Neda och Catarina var både lokal arrangör, rösträknare och valförrättare i skolvalet på Angeredsgymnasiet.
Bild:Torbjörn Stenson
Kårstyrelsen fr v Kridsada, Melvin, David, Aaisha, Abdullah, Hadil, Cecilia, Muhiim, Neda och Catarina var både lokal arrangör, rösträknare och valförrättare i skolvalet på Angeredsgymnasiet.

De rödgröna partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans 81 procent av rösterna när skolvalet på Angeredsgymnasiet räknats samman. Allianspartierna når 14 procent och Sverigedemokraterna fyra procent av rösterna. Efter flera veckor av intensiva valförberedelser med riksdagsspel, debattboxning och otaliga samhällskunskapslektioner om valet så står det nu klart hur eleverna vill att landet skall styras när de nu fått chansen att tala om detta i skolval.

Valdeltagandet i årets skolval ökade från 47% i september 2014 till 52% i årets skolval och det tycker kårstyrelsens ordförande Neda Mohamed Ali i EK3 är ett jättebra resultat, som visar att Angeredsgymnasiets elever verkligen är engagerade i valet.

--Man måste ju tänka på att en del av skolan är ute på praktik, några studerar på distans och många är alldeles nyinvandrade i Sverige. Då är ju detta ett jättebra resultat - det är ju inte som att lärarna tvingat några att gå och rösta eller kommit till valurnan klassvis med press att alla måste rösta för att få kursbetyg. Vårt val har varit helt frivilligt och pågått i fyra dagar, berättar Neda.
Sammanlagt 504 röster lades i valurnan. Allra högst valdeltagande hade faktiskt RG4:an ESR4ME, där ALLA elever avlade sin röst.

--Annars var det förstås lite variationer mellan klasserna. Men det var jättekul att se hur många elever från Språkintroduktion som faktiskt var med och röstade. Tänk, många av dem har ju alldeles nyligen kommit från länder där det är helt otänkbart att få rösta i allmänna val. Att de nu får påverka i skolvalet visar både dem och deras anhöriga hur viktiga deras röster är, säger Neda.

Bild:Angeredswebben
Angeredsgymnasiet känns rödgrönt.

Det enskilt största partiet i årets skolval blev Socialdemokraterna, som nådde egen majoritet med 51,6 procent.Det du, Stefan Lövén. Därnäst följde Vänsterpartiet med 20,8 procent av rösterna och Miljöpartiet med 8,7 procent. Mellan de borgerliga partierna i Alliansen fördelades rösterna så här; Moderaterna 6,7 procent, Centerpartiet 4,2 procent, Liberalerna 2,2 och Kristdemokraterna 1,2 procent. Sverigedemokraterna fick 4,2 procent och Feministiskt Initiativ 0,4 procent av rösterna.
--Man skall ju tänka på att Skolvalet genomförs som ett låtsasval till Riksdagen, så de lokala partierna här i Göteborg, till exempel Demokraterna, Rättvisepartiet och Vägvalet, har ju inte funnits med som alternativ för eleverna när de röstat förklarar, Neda Mohamed Ali.

Hon tycker vidare att Skolvalet är en mycket viktig del av den demokratiska fostran i skolan;
--Alla ungdomar måste ju få en chans att lära sig vad det innebär att rösta på fria partier i en demokrati. Inte minst alla de elever som kommer från länder där detta inte är möjligt. Tänk vad fint det vore om våra kamrater också kunde gå hem och berätta för sina föräldrar och äldre syskon vad det innebär att rösta, så kanske vi får upp valdeltagandet i hela Angered. För det är ju helt avgörande att människor som får rösta också använder sin röst i en demokrati.

Neda är mycket stolt över hur kårstyrelsen genomfört skolvalen och tackar alla som ställt upp och gjort de fya valdagarna till en sann manifestation för demokratin.
--Jag tror faktiskt att det här har ökat det politiska intresset på skolan och jag hoppas att de politiska partierna fortsätter att visa intresse för oss, säger Neda.

Det är Angereds Elevkårs förbundsorganisation Sveriges Elevkårer som tillsammans med Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet i Sverige och Ung Media arrangerar Skolval 2018 på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor runt om i landet som en chans att undersöka demokratin bland unga.

Tipsa en vn Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara