Söndagen den 11 juni 2023 - klockan 01:58
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Triss i damer till nya
Ungdomsfullmäktige


Fatima Afarah 2017-11-23

Fr v Vanessa Redzep, Kabas Al Shimmari och Elisabeth Ericsson får ett spännande 2018 när de nu tar plats i nya ungdomsfullmäktige.
Fr v Vanessa Redzep, Kabas Al Shimmari och Elisabeth Ericsson får ett spännande 2018 när de nu tar plats i nya ungdomsfullmäktige.

Angeredsgymnasiets yngre elever har gjort det igen - tre av skolans fyra kandidater till nya ungdomsfullmäktige tar plats efter nyår. Ännu en triss i damer, faktiskt.
--Det skall bli jättekul och jag är oerhört tacksam för allt stöd och alla röster som vi har fått från alla väljare, säger Elisabeth Ericsson, som tillsammans med Kabas Al-Shimmari och Vanessa Redzep nu startar sitt nya liv som fritidspolitiker i ungdomsfrågor.

Efter en dramatisk avslutning på valveckan, som till och med förlängdes med ett par dagar på grund av trafikstörningarna under EU-toppmötet, är bilden klar. EK1-eleverna Elisabeth Ericsson och Kabas Al-Shimmari blir ordinarie i nya Ungdomsfullmäktige och deras klasskamrat Vanessa Redzep blir ersättare. 
--Jag är väldigt tacksam över alla röster jag fått och lovar att göra mitt yttersta för att kämpa för de frågor som jag gått till val på och som jag vet att många ungdomar vill förändra, säger Vanessa som i valrörelsen engagerade sig hårt för att busskorten skall omfatta hela länet och alla tider på dygnet.
--Det var ju faktiskt ungdomsfullmäktige som fick igång de kostnadsfria busskorten från början en gång - så då kan det väl bli ungdomsfullmäktige som ökar användningsmöjligheterna ytterligare, menar hon. Det är bra för integrationen i hela Västra Götaland, tycker hon.
Kabas Al-Shimmari instämmer i tacksägelsekören och tycker att det känns fantastiskt att så många velat lägga sin röst.
--Klart att man blir inspirerad och verkligen vill att de skall känna att de får de resultat som de hoppats på.
Faktum är att de yngsta eleverna på Angeredsgymnasiet röstade i större omfattning än alla andra röstberättagade i stadsdelen, visar valstatistiken. Men det är fortfarande alldeles för många som inte röstat alls och det tycker Elisabeth är tråkigt.
--Det här är ju verkligen en möjlighet att träna sig i demokrati och att få vara med och påverka - fler borde hänga på, tycker jag.
Elevkårsordförande Huda Simmo tycker att det är jättekul att skolan håller ställningarna med tre nya tjejer i ungdomsfullmäktige när nu Neda Mohamed Ali, Artjola Mata och Yanitsa Ivanova får lämna på grund av "hög" ålder vid årsskiftet.
--Det är ju valår i Sverige nästa år och det ger oss många anledningar att göra aktiviteter på skolan där våra fullmäktigeledamöter kan få anledning att samla idéer och visa upp sig för kamraterna, menar hon.
--Alla elever som har bra idéer till förbättringar för unga i Angered har ju nu tre tjejer som kan hjälpa till att spela in frågorna, säger Huda.
Demokratiutskottets ordförande Ayaanle Mohamad instämmer och ser framemot nya möjligheter att låta elever på skolan få kontakt med politiker.
--Ungdomsfullmäktige är viktigt därför att det är ett sätt att få in ungdomars frågor i beslutsprocessen. Och dessutom ger det oss en möjlighet att visa de vuxna politikerna att ungdomar i Angered bryr sig. Det både ökar trycket på dom och ger oss möjligheter att bjuda in dom till debatter och föreläsningar, tror Ayaanle.

Tipsa en vän Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara