Söndagen den 11 juni 2023 - klockan 02:42
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Estrellachefen inför studenten;
Var nyfikna och tro på er själva!


Fatma Abdi 2019-05-11

Årets ekonomielever kan allt om chipsmarknaden, här tillsammans med Estrellachefen Carina Hanson. I stolen Mohamed Suleman som du ser mer av genom att klicka i slutet av artikeln.
Årets ekonomielever kan allt om chipsmarknaden, här tillsammans med Estrellachefen Carina Hanson. I stolen Mohamed Suleman som du ser mer av genom att klicka i slutet av artikeln.

--Tro på er själva och lova mig att alltid vara nyfikna! Med de orden tog Estrellas VD Carina Hanson farväl av de blivande ekonomistudenterna, som precis avslutat sin inhouseutbildning på den närbelägna chipsfabriken.
Vid tolv olika tillfällen under gymnasieutbildningen i Angered har ekonomieleverna varit på besök hos Estrella och träffat en lång rad medarbetare som berättat om sina arbetsuppgifter, studier och livsval.

Den avslutande föreläsningen med Carina Hanson och företagets finansdirektör handlade en hel del om hur man skall tänka inför studenten. Carina själv visste bara att hon gillade att laga mat när hon var i den åldern - och valde att börja en utbildning till hemkunskapslärare.
-- Och efter några år i läraryrket blev jag plötsligt informatör om varför grönsaker är viktiga och vips var jag inne i matindustrin, berättade Carina för att visa att det absolut inte är någon panik med att bestämma sitt yrkesval redan till studenten.
Själv har hon hållt på med massor av saker inom olika livsmedelsföretag, och också vidareutbildat sig inom marknadsföring, innan hon för sju år sedan blev högste chef för Estrella.
-- Någon sa att du kan väl inte jobba med chips när du har sålt nyttigheter som fisk och grönsaker... men då tänkte jag att det är ju potatis och jättenyttigt.Det gäller att vara nyfiken och våga testa!
Under Carinas ledning har chipspåsarna fyllts med närmast rena nyttoprodukter sedan man fått bort en del oljor och fetter och numera har kvar poatisskalen på chipsen. Företaget går nu bättre än någonsin. Nyanställer och spränger snart miljardvallen. Inte dåligt för ett företag med drygt 200 anställda i Angered.
Två gånger per termin har ekonomitreorna besökt Estrella ända sedan de började gymnasiet.
-- Upplägget är att vi får komma dit och lära oss hur ett medelstort företag fungerar i verkligheten. Det kommer in sex långtradare med potatis varje dag och går ut mer än dubbelt så många med snacks. Där inne finns jobben som gör chips och ostbågar - men också alla andra kontorsjobb som brukar finnas på ett företag. Vi har lärt oss massor av dem, säger Mohamed Suleman, som återkommer senare i texten.
Estrellachefen underströk att också hon och hennes medarbetare tycker att det är jätteroligt att träffa ekonomieleverna från Angeredsgymnasiet. Det är därför som det här initiativet har fortsatt ända sedan starten 2013. Idag som en del i den växande Angeredsutmaningen (www.angeredsutmaningen.se) där också andra företag numera har hittat vägar att samarbeta med skolan.
-- Det är ju ni som är framtiden. Vi vill ju att ni känner till oss och våra produkter och söker jobb här. Estrella är mycket mån om mångkultur och ser värdet i att ha anställda från 25 olika länder med många olika perspektiv på saker och ting, berättade Carina Hanson.
Företaget är också väldigt angeläget om en god och modern hållbarhetsprofil. Eleverna har tidigare träffat hållbarhetschefen Ingela Fondin och har nyligen arbetat med företagets senaste hållbarhetsredovisning https://www.estrella.se/assets/uploads/Estrella_Hallbarhetsredovisning2018_lowres.pdf i undervisningen.
-- Man kan lära sig jättemycket av den eftersom företaget verkligen tar hållbarhet på stort allvar. Det är koldioxidneutralt redan nästa år efter att ha gjort många olika åtgärder för att ta hand om avfall och minska användningen av dåliga ämnen, säger ekonomistudenten Artjola Mata.
Ekonomiläraren Torbjörn Stenson tycker att Estrellaakademin, som han kallar den, är en perfekt kortkurs i företagsamhet;
-- Potatis in och chips ut - och alla elever älskar chips, verkar det som! Och det som händer mellan in- och utleveranserna är ju precis ALLT som ett medelstort företag handlar om. Det är fantastiskt att Estrella tar sig tid att visa upp detta för våra elever.
Estrella är ju det spanska ordet för stjärna. Filmstjärna i den elevproducerade TV-reklamen om chipsen från Angered är redan presenterade Mohamed Suleman - se själv här; Estrella.mp4

 
 

Tipsa en vän Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara