Torsdagen den 30 november 2023 - klockan 21:51
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Självkörande bilar


Pontus Sundvall 2017-05-24


En självkörande bil, även känd som ett obemannat markfordon, autonomt fordon, förarlös bil, självstyrande bil och robotbil. Är ett autonomt fordon som kan uppfylla de viktigaste transportfunktionerna i en traditionell bil.

Att sitta fast i en bilkö är öken. Inte nog med att det tar tid, det är stressande och ineffektivt. Och oavsett vad vi gör så är köer en naturlig del så länge människor sitter bakom ratten.


Men även om det är ett långt tag kvar till det att man helt kan lämna över ratten till datorerna, krävs det inte en armada med självkörande bilar för att bota problemet med bilköer. Nej – enlig ny forskning krävs det bara några procent robotbilar.

En självkörande bil är kapabel att avkänna dess omgivning och navigera utan mänsklig inmatning. I oktober 2015 släppte Tesla en "over the air" uppdatering till sina modeller S bilar som tillåter "nivå två autopiloter" (Level 2, fem är högst). Självkörande bilar är utrustade med "narrow AI" d.v.s. artificiell intelligens som inte uppvisar människolik intelligens inom alla områden.

Nu startar Autoliv tillsammans med Volvo Cars, gemensamt bolag Zenuity med fokus på mjukvara till framtidens bilar som möjliggör aktiv säkerhet, krocksäkra bilar och stor körglädje.


Det är ingen slump att Autoliv, Volvo Cars och deras joint venture Zenuity alla sammanstrålar på västkusten. Trafiksäkerhetsforsningen här är världsledande, förklarat Ola boström som Vice President på Research på Autoliv och doktor i teoretisk fysik. Forsking i samklang med myndigheter, universitet och industri är något som många utanför Sverige bara drömmer om att kunna uppnå.


Vill rädda liv med självkörande bilar.

Autolivs utgångspunkt och drivkraft är och förblir säkerhet, att ta sig fram på nya och smartare sätt att assistera bilförare och minimera risker för och konsekvenser av trafikolyckor.
Vårt fokus är att komplettera människans reaktionsförmåga, säger Peter Rogbrant som är Head of Engineering på Autoliv Electronics. På sikt handlar det om att rädda liv, vilket blir en naturlig konsekvens av att folk reser och åker säkrare. 


Tipsa en vän Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara