Söndagen den 11 juni 2023 - klockan 01:36
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Räkna med Layth
Angeredsgymnasiets representant i Olympiaden


Hedda Nyhlin 2019-05-22


Layth Basbous går i klassen Sprint T och deltog i Nordiska matematiktävlingen och gick vidare.


Nordiska matematiktävlingen är en årlig tävling för gymnasieelever från de nordiska länderna, Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. De tävlande sitter på sin skola och löser matteuppgifter under fyra och en halv timme. Dessa uppgifter har valts ut av årets värdland  som i år är Island.Uttagning sker via de egna ländernas matematiktävlingar. Bland dessa tävlanden så väljs tjugo ut för att representera respektive land. I Sverige är det Skolornas Matematiktävling. De tävlande med bäst resultat får ett diplom utdelat av värdlandet som visar deras placering i Nordiska matematiktävlingen och självklart äran för att ha deltagit i tävlingen.


Angeredswebben har intervjuat Layth Basbous om hans deltagande i Matematiktävlingen. Layth går i klassen Sprint T på Angeredsgymnasiet. Han berättar för Angeredswebben;


- Min mattelärare Moustafa registrerade mig i denna tävling efter att jag hade berättat för honom om den. I Sverige är det min första gång i denna tävling. Jag har varit i en likadan tävling i mitt hemland i Syrien, jag hamnade på tionde plats, när jag hade deltagit och därför vet jag om sådana tävlingar.


-Efter registreringen kommer det första provet (kvalificeringstävlingen). Man gör detta prov i sin skola. Matteläraren tar emot ett brev som innehåller frågorna och sedan ger han det till eleven som ska lösa uppgifterna på fyra och en halv timme. Sedan väljs de bästa 25 elever ut som sedan har ett prov tillsammans i ett bestämt område (detta året var det i Uppsala). Därefter får de här eleverna uppgifter (problemblad) att lösa via mejl. Vi har fått sex problemblad. Uppgifternas svårighet ökar varje gång. Under den här perioden får vi delta i en tävling (The Nordic Mathematical Olympiad). Till slut samlades vi i Stockholm och gjorde ett sista prov. Sedan har de valt ut sex elever av de här 25 utifrån resultat som vi fick i alla prov som vi gjorde. Dessa formar ett lag som ska representera Sverige i The International Mathematical Olympiad som hålls i Bath City, England detta år (mellan 14 till 22 juli).


-Man kan läsa några matteböcker för att förbereda sig och kolla på andra länders tävlingars problem/uppgifter och försöka lösa dem.Dessa finns på en sajt som heter artofproblemsolving.com. I den officiella sajten till den internationella tävlingen kan man hitta de gamla uppgifterna och deras lösningar med en liten bok som innehåller exempel på frågor som kan förekomma i tävlingen. Med dessa har jag förberett mig. Jag har läst mycket och lånat några böcker av mina vänner i Syrien som varit med i tävlingen.
Jag väntar nu på mina resultat från den nordiska tävlingen. Jag löste alla problem och har en stor chans att få full poäng eller full poäng minus ett.

Layth är en av dem sex elever som är uttagen till laget som skall representera Sverige i tävlingen. 

Angeredswebben önskar Layth och laget lycka till i The International Mathematical Olympiad!


Tipsa en vän Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara