Tisdagen den 27 september 2022 - klockan 23:53
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Angeredsgymnasiet byggs om i Minecraft


John Johansson 2018-03-28


Som elev på Riksgymnasiet hör det till att ta sig från och till skolan. Ibland finns det elever som missar det dåliga vädret och glömmer kläder för väder. Segt! En massa spilld tid på klädbyten. Varför skulle man inte kunna bo på skolan eller att skolan låg i elevhemmet? Hur skulle det se ut?

På angeredsgymnasiet så finns det delar av skolan som har backar och det finns elever med någon form av rörelsehinder vilket betyder att det finns många elever med rullstol och permobil. Dom med vanlig rullstol får kämpa som bara den för att ta sig upp för backarna och om man bygger om skolan och slår ihop alla enheter i samma byggnad så kommer man att göra något åt backarna. Medans man ändå bygger om allt annat skulle man ta bort alla backar i hela skolan så att skolan blir helt plan.

Den 24:e september 2015 kom iden om att bygga om alla enheterna i Minecraft. Då skulle man bygga alla enheterna i samma byggnad och samma dag gick startskottet för arbetet. Arbetet gjordes på en elevs mobil, det höll på i den fram till att den inte klarade av det längre och frös till is så fort man skulle fortsätta att bygga på det. Den frös till is på grund av att byggnaden blev extremt stor och den mobilen var cirka fyra år gammal.

5:e maj 2016 kom tanken om att börja bygga det på datorn istället för att datorversionen av Minecraft kan bygga större saker. Några timmar senare så påbörjades det arbetet och det fanns planer på hur huset skulle se ut. Nu när det nästan är klart så har det 44 våningar och 28 hissar det finns även ett hotell i ena änden av byggnaden som används för släktingar till eleverna och när det är Göteborg open. Från våning -10 till våning -3 finns ett parkeringsgarage. På våning -2 finns det en bowlinghall en nattklubb. På våning -1 finns skolans matsal, skolans idrottshallar, ett mini crosser garage, elevhemmets tvättstuga och nedre delen av skolans kemisal. På våning 0 finns många av skolans klassrum och övre delen av skolans kemisal. Mellan våning 1 och 43 finns alla elevhemmets lägenheter och på våning 44 finns det 6 stora grillar som sitter fast i golvet, en pool och en bastu. Alla väggar och taket är gjorda av glas. Varje lägenhet på elevhemmet har fyra rum och toaletter med taklift i taket. Varje lägenhet har ett litet kök för alla elever som bor i dom lägenheterna. På våning 43 finns det en gemensamhetslägenhet för alla elever som bor på elevhemmet med ett stort kök och en stor filmduk med projektor i taket.

 


Projektet har pågått i lite mer än 1 år och byggnaden är fortfarande inte helt klar och det finns ingen som vet när den byggnaden blir klar i Minecraft och heller inte om den någonsin kommer att byggas och bli klar i verkligheten. Elevhemmet har plats för 72 Riksgymnasieelever skolan har plats för 100 Riksgymnasieelever och 17900 övriga elever. På grund av att det finns så våldsamt många våningar så behöver byggnaden ha snabba hissar så att eleverna och elevhems personalen ska slippa slösa sin tid på att åka hiss. Med dom snabba hissarna tar det cirka sju sekunder att ta sig från botten till toppen med hissarna. Om en eller flera elever är en eller flera våningar upp och det börjar brinna så finns det tillgång till tre ramper som man lätt kommer åt och det går fort att ta sig ner och ut. För att man lätt ska kunna ta sig mellan Angeredsgymnasiet och Angereds köpcentrum så finns det en underjordisk gång på våning -2. Om den byggnaden byggs i verkligheten så skulle den bli dubbelt så stor som det Angeredsgymnasiet som finns nu på ytan inte på höjden på höjden så skulle den bli mer en dubbelt så stor.

Om byggandet hade genomförts hade det inneburit bättre tillgänglighet för att skolan habiliteringen och båda elevhemmen är i samma byggnad. Det är bättre bara för att om man ska köra en permobil på en trottoar som är täckt med snö och is utan att vara skottad eller skottad men full med is så kan man bara köra långsamt, annars så kommer det att skaka i hela permobilen som bara den.Det är inte bara därför den byggnaden är bättre än dom som finns nu utan den är också bättre rent säkerhetsmässigt. För det första om man är en eller flera våningar upp på något av elevhemmen och det börjar att brinna så har ingen med rullstol någon som helst chans att ta sig ut fort, men i det nya elevhemmet så finns det en ramp på tre olika ställen i byggnaden som man kör ner för och köra ut. För det andra så känns det tryggt att man kan ta sig ut lätt och fort utan att vänta på personal eller brandkåren.

Men det är inte bara säkerheten och tillgängligheten som förbättras om det genomförs utan det som också förbättras är trivseln och estetiken. Byggnaden får mängder med lyxiga saker som till exempel en vanlig pool, en bubbelpool, en bastu, en bowlinghall, en skjutbana och en nattklubb. Den nattklubben har rätt att sälja alkohol till alla som bor på elevhemmet och är över 18 år. Den nattklubben är bara öppen sista helgen innan någon som bor på elevhemmet fyller år oavsett ålder och första helgen efter att någon som bor på elevhemmet har fyllt år. Den som har fyllt år eller ska fylla år får välja om nattklubben ska vara öppen innan eller efter födelsedagen. Alla andra saker är öppna 24/7 så länge byggnaden är öppen.

Om byggnaden haft alla dom här sakerna så hade väldigt många som bor och jobbar på elevhemmet känt att dom trivs bra där. Det hade lett till att fler rörelsehindrade som ska börja på gymnasiet ansökt om att få gå på Riksgymnasiet i Göteborg och inte ångrat att dom ansökte. Det hade gjort att fler ansökt. Om fler ansöker och kommer in så är det fler elever som förlorar 1500 kronor i månaden vilket betyder att dom som äger elevhemmet får mer pengar och då kan dom ha elevhemmet öppet längre tid.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara