Söndagen den 11 juni 2023 - klockan 01:53
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Treklövern som ställer upp i
valet till Ungdomsfullmäktige


Fardowsa Iid 2016-10-20

Artjola Mata, Neda Mohamed Ali och Yanitsa Ivanova är Angeredsgymnasiets starka trio i valet till Ungdomsfullmäktige.
Artjola Mata, Neda Mohamed Ali och Yanitsa Ivanova är Angeredsgymnasiets starka trio i valet till Ungdomsfullmäktige.

När valet till Ungdomsfullmäktige drar igång den 11 november är det tre starka tjejer från Angeredsgymnasiet som kandiderar för att gå in i politiken och slåss för ungdomars rättigheter och möjligheter under 2017. Artjola vill kämpa för kortare skoldagar, Neda för bättre aktiviteter på fritidsgårdarna och Yanitsa för att de fria busskorten skall gälla 24 - 7.
--Det skall bli jättekul att försöka komma med och förändra villkoren för ungdomar, säger de alla tre på sin första pressträff.

Angeredsgymnasiet har en stolt historia av att vara den gymnasieskola i Göteborg som har störst valdeltagande och ofta också flest kandidater i Ungdomsfullmäktigevalet, där alla ungdomar skrivna i Göteborgs kommun kan vara med och rösta om de fyllt 12 men inte 18 år.
Ungdomsfullmäktige är både en skola för blivande politiker och en högst verklig politisk församling som de vuxna politikerna i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och politiska nämnder lyssnar på. Det är skolans elevkår och dess Demokratiutskott som håller i valförberedelserna.
--Det är många bra förslag som kommit den vägen, säger Marianne Schellin som samordnar valen i stadsdelen Angered och ger busskorten som exempel.
--Skolungdomar i Göteborg hade nog inte haft de fria resor som finns idag om inte frågan hade lyfts av ungdomar i ungdomsfullmäktige för flera år sedan.
Ett annat exempel är vår egen skolas Jean Klod Melki i EK3, som satt i Ungdomsfullmäktige 2015 och där reste förslag på att körkortsteori borde vara obligatoriskt på gymnasieskolorna - för att göra trafiken säkrare och rätten till ett körkort mindre beroende av föräldrarnas ekonomi. Nu har Sveriges regering lagt ett förslag till att låta alla få studiebidrag och studielån för att ta körkort - och detta senast inom två år. Man kan ana att någon lyssnat på de unga politikerna i Göteborg.
Neda Mohamed Ali och Artjola Mata går båda första året på ekonomiprogrammet och Yanitsa Ivanova på samhällsvetenskaprogrammet. Neda och Artjola bor i Angered - så att alla ungdomar under 18 år i vår stadsdel kan rösta på dom. Yanitsa däremot bor i stadsdelen Västra Hisingen så för henne gäller det att samla ihop alla röster i bland annat Biskopsgården och Länsmansgården. Det hoppas hon kunna göra genom att bland annat ta hjälp av andra elever från stadsdelen när hon går ut och möter väljarna där.
-- Jag vill bland annat kämpa för att reglerna för de fria busskorten skall göras ännu frikostigare, så att man kan resa hela veckan, typ 24 - 7. På det sättet blir det lättare för ungdomar från olika stadsdelar att träffas och göra bra saker utan att de blir beroende av föräldrarnas ekonomi. Det är bra för miljön och det är bra för Göteborg, säger Yanitsa.
Neda, som själv är aktiv på fritidsgården Kulturatom i Angered, vill vara med i Ungdomsfullmäktige för att kunna kämpa för bland annat ännu bättre möjligheter att arrangera bra aktiviteter på fritidsgårdarna och att öka förutsättningarna att hålla öppet.
--Det handlar ju mycket om att skaffa resurser till exempel så att man kan bjuda in kända artister och andra för att få ungdomar att samlas, menar hon.
--Det är viktigt att man satsar mer på fritidsgårdarna, så att ungdomarna vill hänga där istället för att vara ute på kvällarna.
Artjola går in i valet med målet att kunna skapa effektivare skoldagar genom att kräva bättre scheman  i skolorna så att håltimmar försvinner och skoldagarna blir kortare.
--Jag tror att det är viktigt för många ungdomar att skoldagarna blir kortare och att man är rädd om den tid som man har på dagarna. Det är många olika saker som man behöver hinna med.
Artjola vill också kämpa för bättre hälsa hos stadens ungdomar;
--En bra idé vore ju till exempel att ge alla fria gymkort, så att det inte blir föräldrarnas ekonomi som avgör hur ungdomar får möjlighet att hålla sig i form, menar hon.
Ungdomsfullmäktigevalet pågår mellan 11 och 21 november och det handlar ytterst om att välja 81 ledamöter och 20 suppleanter. Alltså precis samma antal ordinarie som i det riktiga kommunfullmäktigevalet, som hölls 2014 och återkommer 2018. Röstar gör man på kommunens hemsida www.goteborg.se där det från och med 11 november kommer att ligga en banner där man lätt klickar sig vidare till kandidaterna och valet.
Tiden fram till valet skall treklövern Artjola, Neda och Yanitsa ägna åt att övertyga sina unga väljare om att de alla tre behövs i politiken från och med årsskiftet, då den nya fullmäktigegruppen samlas.

Tipsa en vän Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara