Fredagen den 17 september 2021 - klockan 20:21
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Vad tycker vi om sociala medier och mobiler i skolan?


Viktor Wilson 2018-03-14


Vi på Angeredswebben gjorde en undersökning kring sociala medier i skolan. Vi gjorde två intervjuer så vi fick elevperspektiv och rektorsperspektiv.Vi var nyfikna på att undersöka deras åsikter och tankar om vad sociala medier har för inverkan i skolan.

 

 

Vad kan sociala medier hjälpa till med i skolan?

Båda personerna svarade att det var en stor och svår fråga. Anton Bäck och Calina Folme tycker båda att det är en tillgång men man lätt kan bli distraherad. Enligt rektor Calina så ingår det i ämnesplanen att lära sig hur sociala medier funkar. Det finns negativa konsekvenser och fördelar, Det är en tillgång enligt henne.


Det eleven Anton Bäck sa var att han själv använder sociala medier för att få hjälp av vänner med läxor och att han använder andra medier för att få tag på vuxna i skolan.


Är folk mindre sociala nu än för 5 år sedan anser du?

Anton säger att svaret är både ja och nej på frågan. För att man är inte mindre social men personer ses mindre idag ansikte mot ansikte. Världen styrs av it numera. Calinas  upplevelse är att när man tittar på folk ute på spårvagnen m.m. så ser hon hur folk tittar ner i sina telefoner tills att de är framme. Samma sak upplever hon i skolan “Det är klart att folk är sociala men telefonerna finns med oftare”, även i skolan tittar många ner i telefonerna. Folk är helt enkelt sociala på ett annat sätt.  


Mycket av skolan är online t.ex. Google drive, Classroom och digilär. Hur ser du på det?

Enligt Anton och Calina är det ett hjälpmedel att man t.ex. kan göra arbetena i telefonen men allt är en balansgång. Det är lättare att ha koll på arbeten då man slipper alla papper enligt eleven. Anton och Calina tycker att  mobilerna har en komplicerad relation till skolan, vilket det båda sammanfattar med att säga att “det är inte alltid positivt”Hur kommer bandet mellan skola och medier se ut i framtiden tror du om 5 - 10 år?

Båda är positiva till förändringen som håller på att ta form, att man har allt nära till hands. Det negativa som Calina ser i mobil användandet är att eleverna fastnar och har svårt att släppa mobilen.


Finns det en positiv eller negativ effekt på skolarbetet?

Anton  känner sig ibland distraherad på lektionstid  vilket är en negativ sak. Calina tycker att man behöver ha tydliga riktlinjer angående mobilanvändandet i skolan. Skolan ser en positiv effekt gällande musik på lektionerna för vissa elever och det tycker hon att man skall ha rätt till. För vissa elever förbättrar musik koncentrationen, och för andra så försämrar det.

Båda är överens om att i lägen som att hitta information snabbt samt att göra små ändringar i en text innan inlämning är det en bra sak. Det är den positiva delen i att mobilen finns med i klassrummet.   


  

 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara