Fredagen den 17 september 2021 - klockan 20:34
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Vad vet du egentligen om dalahästen?

 


Anton Bäck 2017-05-31


Dalahästen är inte bara en symbol för mitt hemlän, Dalarna, utan också för hela Sverige. 1939 fick den sitt stora genombrott och blev världskänd efter att ha medverkat på världsutställningen New York World´s Fair. Dalahästar tillverkas i byn Nusnäs strax söder om Mora. Världens största dalahäst står i Avesta, där riksväg 68 och 70 möts, för att hälsa tillresande välkommen till Dalarna. Hästen är 13 meter hög och 12,8 meter lång.  

 

 

Du kanske ställer dig frågan: ”varför är just en häst en så stark symbol för Sverige?”. Varför skulle det inte kunna vara en hund, som haft en stor betydelse för jägaren både förr och idag? Det skulle också kunna vara en älg, som varit den viktigaste födan för våra förfäder.

För invånarna på landsbygden runt Siljan var hästen en viktig tillgång i arbetet, den fungerade som dåtidens skogsmaskin. Under tiden man arbetade i skogen så bodde man i kojor, ofta i längre perioder. Som en hyllning till sin arbetskamrat, avbildade man hästen i trä som man sedan tog med hem till familjen.

 

Hästar användes inte bara inom skogsbruket utan också i Falu Koppargruva sedan 1600-talet. Då fanns det 20 arbetande hästar i gruvan. Deras huvudsakliga uppgift var, likt skogsbruket, att transportera material såsom ved, järn, malm, kol och koppar.    

 

Vill du veta mer om dalahästen? Besök: http://www.grannas.com/mainframe.php?page=varforenhast     

   

 

 

 

 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara