Tisdagen den 27 september 2022 - klockan 23:02
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Vad får Donald Trump göra som USA:s president?


Viktor Wilson 2017-02-22

Bild:Gage Skidmore

I Usa finns det tre olika makthavande som ska komma överens. Dessa är, presidenten, kongressen och högsta domstolen. Presidenten i landet är statschef. Presidenten kan inte sätta en lag i kraft utan godkännande av kongressen och domstolen. Samma gäller de andra. De är skapta för att “sätta ut snubbeltråd” för varandra.

Presidenten, i detta fall Donald Trump kan styra militären med järnhand om han vill. Han kan bestämma vilka militära tjänster som ska göras i landet och i andra länder. Kongressen kan sätta stopp för beslut som involverar pengar eftersom de styr landets budget.

 

Trump har ingen makt när det gäller att stifta lagar på egen hand. Kongress och presidenten måste vara överens. Om inte kan kongressen sätta stopp för den genom att strida mot nya lagförslag. President kan påverka besluten om nya lagar genom hot och mutor till kongressledamöter.   

 

Trump kan som sagt inte skapa en lag hur som helst. Kongressen är en viktig del i att presidenten ska få igenom politiken som han står bakom. Trump har en stor del av sitt parti i kongressen. Men skulle han inte ha eller få stöd från dem skulle det bli svårt att driva ett land som USA.

 

Skulle kongressen inte stödja presidenten i hans val så kan han gå direkt till myndigheterna och ge dom formella direkta instruktioner om hur de skall tillämpa ev en ny lagstiftning. Det kallas att han utför en exekutiv order. En exekutiv order går att stoppa om Kongressen (som håller i ekonomin i landet) anser att det skulle bli en för stor förlust i budgeten. Ett annat sätt man kan stoppa en exekutiv order är om den bryter mot grundlagarna i landet, då kliver högsta domstolen och göra något åt saken.

 

 


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara