Fredagen den 30 juli 2021 - klockan 02:21
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


SpaceX: Första rymdturisterna är bokade


Pontus Sundvall 2017-04-26


Rymdbolaget SpaceX planerar att göra en resa runt månen för två betalande privatpersoner i slutet av 2018. Space X har nu skjutit upp och landat sin första återvunna raket. Nästa mål är att skjuta upp en återanvänd raket inom 24 timmar från det att den landat.


Uppskjutningen var från Cape Canaveral i Florida. Det som är speciellt är att den 70 meter höga startraketen, det första raketsteget, har använts på nytt för att skicka upp en kommunikationssatellit i omloppsbana.

Raketen sköts upp i april förra året med mat och nödvändiga varor till rymdstationen ISS, innan den kom tillbaka till jorden och landade på en plattform i havet.

 

Efter att ha lämnat satelliten återvände raketsteget till jorden igen och landade på en plattform i havet och kan kanske komma att skjutas upp en tredje gång.

Enligt IT-entreprenören Elon Musk, som leder Space X, den dyraste delen av en raket kan återigen användas. Enligt företaget, så är kostnaden nästan densamma som för ett nytt passagerarflygplan.

– Det här kommer leda till ett stort upplopp inom rymdflygandet, säger Musk i en rapport efter uppskjutandet och lägger till att det har tagit 15 år att komma hit.

I ett inlägg på Twitter, skriver Musk att han är väldigt stolt över arbetslaget bakom Space X. Nästa mål är att skjuta upp en raket som har använts innan, inom 24 timmar.

Målet med att återanvända raketer är att skära ner på kostnader. En så länge har rymdbolaget lyckats landa 9 stycken raketer, 3 på land och 6 till havs.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara