Tisdagen den 27 september 2022 - klockan 23:00
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Mobiltelefoner skapar problem


Anton Wheels Gustafsson 2016-05-11


Ungdomar mår dåligt för att de känner press på sig att lyckas med betygen i skolan osv, man delas även i samhällsklasser. Så för att fly från detta umgås man mycket med sina mobiltelefoner, som substitut från möten med människor.


I en artikel av Fredrik Virtanen(6/3 -15,aftonbladet)

Där tar han upp att vi lever i en värld där normen är att vi ska ha en smartphone, där den som inte har en smartphone är rädd för att bli utanför, för man vill ju hänga med i mordeniteten eller hur? Vi känner stressen över att ständigt kolla mobilen, och när den är avstängd är det som om hela världen gått under. Som om stressen i samhället inte redan var tillräcklig, så bygger vår mobil på detta allt mer. Ett symptom många drabbas av, speciellt tonåringar, är nomofobi (no-mobile-phone-phobia ) som kan leda till dåliga betyg, skolkningar och dåligt fokus hos elever.

Nyss nämnda punkter är lite av det som Daniel J Levitin tar upp i sin essä. Han är professor i psykologi och psykobiologi på Mcgill university i Kanada.

Stress- och populäritetsfrågan kan man ju dock undra om det är den äldre generationens sak att uttrycka sig om, för historiskt sett så har ju alltid den äldre generationen ifrågasatt vad vi yngre gör.

Men kanske är det valmöjligheterna som skapar stressen. För idag kan du vara VD för ett storföretag som Scania vid 30, men när du är mitt i livet så kanske du känner att du vill omutbilda dig till kärnfysiker, Och lagom till pension så kan du vara vuxenfilms stjärna. Det jag vill framhäva är att förr i tiden så hade du bara din gård, ditt hantverk eller ditt företag och tillät dig själv att acceptera att det bara var så, stressen var med andra ord mindre, medans du idag år 2016 har möjligheten att omskola dig om du av någon anledning inte trivs eller gillar ditt yrke.

En smartphone ger dig möjligheter, möjligheter ger dig stress, så kanske är det upp till dig själv att bestämma hur du ska leva ditt liv.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara