Fredagen den 30 juli 2021 - klockan 01:45
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Kvartett som kandiderar
till Ungdomsfullmäktige


fardowsa iid 2017-11-07

Nermin Abdullatif, Vanessa Redzep, Kabas Al-shimmari och Ayaanle Mohamad hoppas att alla som får rösta i valet till ungdomsfullmäktige verkligen använder sin röst. På bilden saknas Elisabeth Ericsson.
Nermin Abdullatif, Vanessa Redzep, Kabas Al-shimmari och Ayaanle Mohamad hoppas att alla som får rösta i valet till ungdomsfullmäktige verkligen använder sin röst. På bilden saknas Elisabeth Ericsson.

Klasskamraterna Elisabeth Ericsson, Kabas Al-shimmari, Vanessa Redzep och Nermin Abdullatif  hoppas alla komma in i Ungdomsfullmäktige och bli en stark röst för ungdomar i stadsdelen. Men då måste alla under 18 år gå in och rösta på någon av oss före 20 november!
Klasskamraterna Elisabeth Ericsson, Kabas Al-shimmari, Vanessa Redzep och Nermin Abdullatif  hoppas alla komma in i Ungdomsfullmäktige och bli en stark röst för ungdomar i stadsdelen. Men då måste alla under 18 år gå in och rösta på någon av oss före 20 november!

Nermin Abdullatif, Vanessa Redzep, Kabas Al-shimmari och Elisabeth Ericsson vill alla fyra kämpa för att det skall bli bättre för ungdomar i Angered. Därför är de nu kandidater i valet till Ungdomsfullmäktifge.
Nermin Abdullatif, Vanessa Redzep, Kabas Al-shimmari och Elisabeth Ericsson vill alla fyra kämpa för att det skall bli bättre för ungdomar i Angered. Därför är de nu kandidater i valet till Ungdomsfullmäktifge.

Gratis mensskydd för tjejer, busskort hela veckan, läxhjälp åt alla och obligatoriskt mellanmål och frukost i skolan! Visst får ungdomar det bättre om Angeredsgymnasiets kandidater till ungdomsfullmäktige får plats i politiken efter valet 10 - 20 november?
--Det är väldigt roligt att vi fått ihop fyra starka kandidater till valet, säger ordföranden i elevkårens demokratiutskott, Ayaanle Mohamad. En mycket stark kvartett, lägger han till.

Precis som i de vuxnas val till kommunfullmäktige i september nästa år så är det 81 ordinarie platser som står på spel i valet till ungdomsfullmäktige. Plus 20 suppleanter. Att inte mindre än fyra av dessa skulle kunna besättas av elever från Angeredsgymnasiet, tycker Ayaanle är fantastiskt.
-- Alla fyra skulle kunna vara med och göra stor skillnad för ungdomars villkor i Angered och Göteborg, tror Ayaanle.
Kanske är det en tillfällighet att alla fyra kandidater Nermin Abdullatif, Vanessa Redzep, Kabas Al-shimmari och Elisabeth Ericsson är klasskamrater på ekonomiprogrammet. Eller så är det just därför att de valt att studera samhällskunskap, ekonomi och juridik som de blivit intresserade av politik, makt och möjligheter att vara med och förändra.
Vanessa vill att alla tonåringar skall få busskort som gäller hela veckan;
-- Det är en rättvisefråga och det är bra för integrationen om ungdomar kan åka till varandra i olika stadsdelar, menar hon. Det var faktiskt ett beslut i ungdomsfullmäktige som från början såg till att ungdomar fick buss- och spårvgnskort över huvudtaget. 
-- Nu är det dags att förbättra dom, menar Vanessa, som av Nermin och Kabas beskrivs som rolig, påhittig och väldigt social. 
-- Jag tycker att det är viktigt att det skapas fler praktikplatser och möjligheter för unga att praktisera. Och så vill jag kämpa för att alla tjejer skall få gratis mensskydd - det är faktiskt en rättvise- och jämställdhetsfråga, menar Elisabeth Ericsson och får medhåll av de andra som anser att Elisabeth alltid kämpar för rättvisa.
Om Nermin blir vald till ungdomsfullmäktige vill hon slåss för att alla skolor skall kunna erbjuda mera läxhjälp och mer extrahjälp för elever;
-- Alla har inte tillgång till föräldrar som kan läsa läxor hemma oh då blir det väldigt orättvisa förutsättningar för hur olika ungdomar kan lyckas med sina studier, säger hon. Enligt Vanessa och Kabas är Nermin en mycket bestämd tjej som också är stöttande, omtänksam och väldigt snäll. Så ingen är förvånad över att det är just läxhjälp som hon vill förbättra om hon blir invald i ungdomsfullmäktige.
Kabas funderar också på förbättringar av skoldagen.
-- Jag vill att det skall bli obligatoriskt för alla skolor att införa frukost och mellanmål i skolan så att eleverna orkar med skoldagen och kan förbättra skolresultaten. Det är alldeles för många ungdomar som kommer till skolan utan frukost i magen och det är också en rättvisefråga, säger Kabas. Hon tror att de kostnader som det skulle innebära kan samhället vinna tillbaka på bättre skolresultat och ökade skatter i framtiden. Nermin och Vanessa tycker att Kabas är jättesmart, omtänksam och rolig - men kanske lite blyg. 
Valet till ungdomsfullmäktige pågår som sagt 10 - 20 november och alla som bor i kommunen och är mellan 12 och 18 år kan rösta på stadens hemsida www.goteborg.se under den här tiden. Om kvartetten från Angeredsgymnasiet skulle lyckas bli invald så tillträder de sina nya uppdrag i ungdomsfullmäktige från och med 1 januari och fram till årsskiftet 2018/19. Också under 2017 har Angeredsgymnasiet sensationellt god representation i församlingen då både Neda Mohamed Ali, Artjola Mata och Yanitza Yankova Ivanova tog plats för ett år sedan.
Att ungdomsfullmäktige över huvudtaget finns beror på att de vuxna politikerna i kommunen anser att det är mycket viktigt att ungdomars röster får höras. Det är långt ifrån alla kommuner som har ett politiskt organ där ungdomar kan välja in andra ungdomar. Därför tycker både Nermin, Vanessa, Elisabeth och Kabas att det är viktigt att ta vara på möjligheten.
-- Vi får ju faktiskt en chans att vara med och påverka, säger Vanessa som de andra beskriver som en tjej som brukar vara duktig på att få andra med sig.
Allihop tycker de också att det är dags att öka mångfalden i det politiska livet i kommunen och deras egen tycker de skulle vara ett både välkommet och färgstarkt tillskott eftersom Vanessa har rötter i Makedonien, Kabas i Irak, Elisabeth i Sverige och Nermin i Libanon.
-- Våra erfarenheter och kunskaper kan göra stor skillnad, säger de och uppmanar alla som inte fyllt 18 år att logga in på www5.goteborg.se/ufval och lägga sin röst.
-- Det är ju det som demokratin handlar om. Och då visar vi också de vuxna att ungdomarna i Angered verkligen engagerar sig, avslutar demokratiutskottets ordförande Ayaanle.
--Och inte bara de vuxna politikerna i Göteborg. Den 17 november kommer ju alla politiska ledare i hela EU hit till Göteborg - snacka om demokrativecka. Skynda er att rösta ni som får!
Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara