Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 13:07
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Rödgrönt till EU om skolvalet
på Angeredsgymnasiet får råda


Sofia Bergman 2019-05-24

<span>Abdullahi Ahmad, elevkårens ordförande, funderade över demokratins vara.</span>
Bild:Torbjörn Stenson
Abdullahi Ahmad, elevkårens ordförande, funderade över demokratins vara.

Hela 44 procent av Angeredsgymnasiets elever vill se sossar i EU-parlamentet att döma av veckans skolval. Näst största parti blev Miljöpartiet med 23 procent av rösterna. Allra minst antal röster fick Kristdemokraterna med endast en procent av rösterna. Men valdeltagandet blev lågt endast 223 av totalt 1008 "röstberättigade" elever röstade i valet.
-- Det var ändå bättre än hela stadsdelen Nordöstra Göteborg i förra EU-valet 2014, konstaterar kårordföranden Abdullahi Ahmad, som såg många förklaringar.

För eleverna på vår skola fick EU-valet sämsta tänkbara tajming. Men det är ju knappast elevkårens fel - när valdagarna för hela Europa ligger just  i den här veckan.
--Inte nog med att det är studenttider och många firar Ramadan. Det har ju också varit nationella prov i skolan och fantastiskt väder utanför, alltså många skäl till varför inte skolan varit fylld med elever som den brukar vara, fortsätter Abdullahi.

Hur gick det då i valet? Jo, jordskredsseger för det traditionella rödgröna blocket sossar + miljöpartiet + vänstern, som ju i alla fall gällde i det senaste kommun- och riksdagsvalet i höstas. Då fick blocket 81 procent av rösterna - nu fick de sammanlagt 80 procent av rösterna. Sedan vet ju alla att åtminstone riksdagsmajoriteten fick ett annat utseende när vi väntat på regering i några månader.


Så här fördelade sig partiernas röster på Angeredsgymnasiet från flest till minst antal röster;

Socialdemokraterna     44 %
Miljöpartiet   23 %
Vänsterpartiet 13 %
Sverigedemokraterna   5 %
Liberalerna 5 %
Feministiskt initiativ 2 %
Piratpartiet 2 %
Centern 2%
Moderaterna 2 %
Kristdemokraterna 1 %
Blankröster 3 %
TOTALT  100%

Rösträkningen av de 223 rösterna gick fort.
Bild:Torbjörn Stenson
Rösträkningen av de 223 rösterna gick fort.

Hafsa Mohamed i elevkårsstyrelsen, som var med och räknade rösterna, tycker att man kan lära sig en hel del av det låga valdeltagandet också;

-- Det visar ju väldigt tydligt hur en demokrati fungerar och varför det är viktigt att alla röstar. Om , det blir som i skolvalet att bara en femtedel bryr sig om att rösta, ja då innebär ju det att de andra ger bort sina röster. De som röstar får nästan fem gånger större värde på sina röster. Menjag fattar ju om inte alla elever på en skola tar det här pa allvar - men i det riktiga valet på söndag måste verkligen folk bry sig. Varför har vi annars en demokrati?

Skolvalet till EU genomfördes av Angereds Elevkår i samarbete med Sveriges Elevkår, Europeiska Ungdomsparlamentet och Ung Media på uppdrag av MUCF Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vill du minnas skolvalet till riksdag, kommun och landsting i höstas klickar du  http://webnews.textalk.com/se/tip.php?id=757821&;context=

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara