Fredagen den 30 juli 2021 - klockan 01:55
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Språken som talas på Angeredsgymnasiet


Felicia Aronsson 2016-04-20


Angeredsgymnasiet har länge tagit emot nyanlända flyktingar. Det senaste året har det kommit extra många p.g.a. oroligheterna i norra Afrika och sydvästra Asien. Nordöstra Göteborg har haft dessa folkgrupper sen tidigare, därför söker de sig hit.Angeredsgymnasiet har länge tagit emot nyanlända flyktingar. Det senaste året har det kommit extra många p.g.a. oroligheterna i norra Afrika och sydvästra Asien. Nordöstra Göteborg har haft dessa folkgrupper sen tidigare, därför söker de sig hit.

Det har skiftat lite, på 90-talet kom många elever från forna Jugoslavien och i början av 2000-talet kom många från Kurdistan.


De två största språken som talas av elever på Angeredsgymnasiet är persiska och arabiska men även somaliska. Eleverna som talar dessa språk kommer från Syrien, irak, palestina och somalia.


Från Afghanistan har det på senaste tiden börjat komma ensamma killar som pratar dari och/eller persiska.


Det kommer även anhöriga till de somalier som redan kommit. Det finns även en mindre grupp asiater som främst kommer från Vietnam. En betydande grupp kommer från Eritrea och de pratar tigrinska. Ifrån Balkanområdet kommer också en grupp som talar olika språk.


Angeredsgymnasiet är inte ensam med att ha elever med så många olika språkbakgrunder. Lindholmens tekniska gymnasium är en annan gymnasieskola i     Göteborg som tar emot nyanlända elever efter språkintroduktion. De kan kombinera svenska som andraspråk med grundskoleundervisning. Andra gymnasier som har många elever på språkintroduktion är Schillerska, Cyber, Bräcke, Hvitfeldtska, Katrinelund, Munkebäck, Burgårdens utbildningscentrum, Ester Mosesson och Hulebäck.


Det finns även en hel del minoritetsspråk här på Angeredsgymnasiet: spanska, vietnamesiska, thailändska, engelska, turkiska och kurdiska.


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara