Fredagen den 30 juli 2021 - klockan 03:32
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


"En bra sak med juristutbildningen är
att du får ta med böckerna på proven!"


Meys Ati 2017-03-22

På SVT fick de nyfikna angeredseleverna träffa juristen Johan Egnell som arbetar med Business Affaires och förhandlar om nya TV-serier.
På SVT fick de nyfikna angeredseleverna träffa juristen Johan Egnell som arbetar med Business Affaires och förhandlar om nya TV-serier.

En del av medföljande angeredselever tillsammans med advokat Michele Fara på Vinge.
En del av medföljande angeredselever tillsammans med advokat Michele Fara på Vinge.


-- Jurister behöver inte kunna en massa lagar och fakta utantill, vi lär oss metoder för att hitta och arbeta med fakta. Så på tentorna på universitetet fick vi komma med hela ryggsäcken full av böcker, berättade åklagaren för de nyfikna eleverna från Angeredsgymnasiet på Vinges senaste mångfaldsdag och tillade;
-- Det behövs många nya jurister med olika kulturell och språklig bakgrund - och det tror jag kommer med nya generationer som ni.

För 16:e året i rad bussade nyligen Advokatfirman Vinge runt ett 40-tal nyfikna elever till ett antal jurister för att besöka deras arbetsplatser.
Assistentåklagaren Viktor Törneke beskrev sin egen upplevelse av studietiden på juristprogrammet och ville visa att den utbildningen skiljer sig en hel del från andra:
-- Där jag pluggade var det egentligen bara en föreläsning i veckan och sedan pluggade man själv och löste fall med kurskamraterna. Det är just träningen i att lära sig arbetsmetoderna som är den viktigaste delen av utbildningen, ansåg han.
Hans kollega Oskar Lundberg lyfte fram andra fördelar med att jusrt välja åklagaryrket;
-- Människor som gillar att uttrycka sig och framträda älskar det här jobbet. När man är i en rättegång är det precis som ett drama där man själv har huvudrollen, menade han och såg påtagligt upprymd ut.

Eleverna från Angeredsgymnasiet fick under heldagen med Advokatfirman Vinge många goda och olika exempel på jurister som tagit sig till olika yrken med hjälp av universitetens juristprogram. Åklagare, domare och advokater till exempel. Var och en tyckte egentligen att de själva hade det bästa jobbet. Men det blev rätt uppenbart för eleverna att villkoren skiljde sig åt en hel del när det gäller exempelvis arbetstider, antal resdagar och löner.

På Sveriges Television var det Jonas Egnell som tog emot besökarna. Han kunde berätta om hur han på avdelningen Business Affaires för det mesta arbetar med att förhandla fram bra villkor för att SVT:s olika TV-kanaler skall kunna producera eller köpa in bra serier att visa i TV. Och han gav många fina exempel på serier som nyligen gått i - eller snart kommer - i SVT.
-- Ett bra förhandlingsläge får man ofta genom att aldrig vara desperat utan alltid sitta på en bra reservlösning, var ett av tipsen eleverna fick med sig.

På Advokatfirman Vinge fick eleverna bland många unga biträdande jurister och advokater träffa advokat Michele Fara som numera är delägare i advokatbyrån. Han gick själv på vår skola när han gjorde sina gymnasieår och tillhörde den allra första omgången av studenter som tilldelades Vinges Mångfaldstipendium. Det var jättekul och mycket värdefullt, minns han. Men hans råd för dagen var samtidigt att inte stressa vidare direkt efter gymnasiet:

-- Om jag skulle gjort om min resa idag så är det nog inte omöjligt att jag skulle göra något annat innan jag började plugga, som typ en rejäl resa, direkt efter gymnasiet. Och sedan börjat studera på juristprogrammet. Man behöver inte ha bråttom i er ålder - bara inte uppehållet blir för långt. Då kan det vara svårt att ta upp studierna igen, sa Michele.

Advokatfirman Vinges Mångfaldsstipendium kan alla som tar studenten på Angeredsgymnasiet, och tänker sig en juristutbildning efter gymnasiet, söka senast 15 maj. Information om stipendiet finns att läsa på länken här. Syftet med stipendiet och hela Mångfaldsprojektet är att visa ungdomar med invandrarbakgrund att de verkligen behövs i de olika juristyrkena i framtiden. Advokaten Mercedes Anderås motiverade detta så här;
-- Vi vill ju att juristkåren skall ha samma sammansättning av människor som hela landet har. Bara så kan människor få full respekt för vårt rättssystem.
 

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara