Tisdagen den 27 september 2022 - klockan 23:24
Förstasidan
Artiklar
« Föreg. Nästa »


Välkände privatekonomens viktigaste råd;

-- Det allra viktigaste
är att vara en bra vän!


Arnela Malkic 2017-10-04

Privatekonomen Arturo Arques tipsade ekonomieleverna om hur man skall tänka för att planera sin ekonomi.
Privatekonomen Arturo Arques tipsade ekonomieleverna om hur man skall tänka för att planera sin ekonomi.

-- Det allra viktigast i livet är faktiskt att försöka vara en bra vän, det ger jobb, stabilitet och trygghet i livet, menar Swedbanks privatekonom Arturo Arques.
-- Det allra viktigast i livet är faktiskt att försöka vara en bra vän, det ger jobb, stabilitet och trygghet i livet, menar Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Vad skall Bahar, Fardowsa, Maida, Mohamed och Mariam i New Buddies uf göra med sina vinstpengar? Arturo gav rådet att ta det lugnt och känna efter - det är många som kommer med råd till någon som vunnit pengar.
Vad skall Bahar, Fardowsa, Maida, Mohamed och Mariam i New Buddies uf göra med sina vinstpengar? Arturo gav rådet att ta det lugnt och känna efter - det är många som kommer med råd till någon som vunnit pengar.

Bästa aktien, smartaste klippet, högsta lönen eller billigaste räntan - ja det var nog vad många ekonomielever förväntade sig när Swedbanks kändisekonom Arturo Arques tog sig från Stockholm för att besöka Angered. Men icke, Arturos allra bästa råd för att skaffa sig ett bra liv var mycket enklare än så, visade det sig;
-- Det gäller att vara en bra vän, en juste människa. Det är då man får jobb, stabilitet och trygghet omkring sig, anser Arturo Arques.

Ekonomieleverna var laddade med frågor om högt och lågt när Arturo Arques kom till Angeredsgymnasiet med kollegor från det lokala bankkontoret. Om hans egen bakgrund som spansksvensk invandrarpojke med hårt arbetande mamma som plötsligt inte hade råd att betala hans hockeyträningar längre när han var 14 år. Eller om varför han valt ett helt yrkesliv som framgångsrik bankman när det enda han absolut visste säkert i skolan var att han absolut inte skule bli bankman? 
-- Min mamma sa tidigt att som invandrarkille måste jag kämpa hårdare än mina svenska kompisar om jag ville bli något. Det gällde att vara bättre än de om man skulle lyckas trodde hon, och det tror jag fortfarande, berättade Arturo.
-- Det fina med den insikten är ju att man faktiskt kan bli nästan vad man vill här i Sverige om man bara är beredd att kämpa och ta ansvar för sina studier - för det är de som är nyckeln till framgång. Det är inte lärares eller föräldrars eller någon annans fel om det går dåligt. Man måste själv ta ansvar för att det går bra, menar Arturo.
Och konsten att gilla läget. Om han nu inte hade råd att spela ishockey ja då gick det att kämpa vidare med en billigare sport. För Arturos del blev det volleyboll och så småningom landslaget där.
Men förutom det absolut viktgaste rådet att alltid försöka vara en bra vän hade han också med sig en hel del konkreta ekonomiska råd om hur vi kan bygga oss ett bra liv med trygghet och stabilitet.
-- Att alltid försöka vara en bra vän handlar om att vårda relationer. Det är med relationer vi bygger kärlek, skaffar jobb, vänner och nätverk. Man vet aldrig vad en kompis från skolan kan betyda i framtiden - det blir kanske en klasskamrat som är ens arbetsgivare i framtiden, fortsatte Arturo.
-- Ni som läser ekonomi och får prova på Ung Företagsamhet kommer att ha lättare än andra för att få chefsjobb, högre löner och lyckas med företagande som vuxna. Tag vara på den chansen nu när ni fått den av skolan, uppmanade han ekonomieleverna i EK1, EK2 och EK3.
Men förutom livskompassen att alltid uppträda juste emot andra så är Arturo också mycket bestämd när det gäller det andra bästa rådet på sin lista;
-- Låna aldrig pengar till konsumtion. Låna för att investera i utbildning, bostad och annat som behåller eller växer i värde.
Arturo Arques är inte nådig när han avfärdar snabba sms-lån med skyhöga räntor;
-- De är helt vansinniga och leder bara till ännu större ekonomiska problem.
-- Och tar ni lån för att till exempel köpa en bostad eller skaffa er en utbildning - se till att betala tillbaka. Amortera.
Att ta ansvar för sin ekonomi handlar, enligt honom, också om att alltid försöka ha en buffert med sparade pengar i sin ekonomi, så att man klarar tider av sjukdom eller arbetslöshet till exempel.
-- Det innebär ju att man alltid försöker tänka så att man inte konsumerar upp hela inkomsten utan sätter mål för att avstå åtminstone en liten del.
I publiken satt fem av de sex delägarna i New Buddies uf som nyss vann 50000 kronor i JCE-groups fina pris "J Christer Ericssons pris för gott entreprenörskap". Arturo fick frågan om vilket råd han vill ge om hur ungdomarna skall använda pengarna; 
-- Lyssna på goda råd, men var försiktiga för det finns alltid också oseriösa företag som vill "hjälpa till" när någon vunnit pengar. Prata med varandra och känn efter vem ni litar på, rådde Arturo Arques och lämnade Angeredsgymnasiet med en mycket välförtjänt varm applåd i ryggen.

Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Skicka insändare

MATSEDEL

KALENDER

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


Riksgymnasiet

Angeredsgymnasiet

Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Patrick Gladh
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Anita, Sadia, Fadak, Emil, Sofia, David, James, Liana, Wilma, Tahereh, Hanna, Olle, Arieg, Aida, Hedda, Hedda, Zeinab , Torbjörn, Klara