“Åk tillbaka till Talibanland”
Diskriminering passar inte in i vårt samhälle!


Alice Grimm Larsson 2019-02-27


Det var en gång en kvinna, en man och deras nyfödda barn som åkte buss till Eskilstuna centrum. Mamman till barnet bar en religiös huvudbonad och mannen hade stort svart skägg. I bussen var det trångt och någon kom åt stoppknappen vid upprepade tillfällen.

Busschauffören trodde att det var paret med det nyfödda barnet som tryckte på stoppknappen. Han bromsade in hastigt så att det gnisslade i hjulen på bussen. Chauffören gick med bestämda steg bakåt i bussen mot parets plats, han började slå kvinnan flera gånger på knät tills hon kraftigt började blöda. Hon böjde sig fram och skrek något på hennes hemspråk. Chauffören skrek något som paret uppfattade som “åk tillbaka till Talibanland”.


Denna händelsen är både diskriminering mot religion och etnicitet. Det handlar inte bara om att åka spårvagn och buss utan hela samhället drabbas utav denna händelsen. Det här är en attityd som inte bara finns på en buss eller spårvagn utan det finns i arbetslivet, att folk har förutfattade meningar till att en kvinna bär någon form av huvudbonad och därför inte får jobbet.

Vi behöver mer människor i arbetslivet och om arbetsgivare stöter bort människor med annan hudfärg eller om hon bär någon form av huvudbonad så får vi inte mer personer i arbetslivet och det blir en förlust både i samhället och för de enstaka människorna som inte får jobba.


Det räcker inte att ni vet det här, ni måste göra något av denna situationen, så att vi kan få ett bättre samhälle. Det är viktigt att människor förstår hur diskriminering ser ut, så att man kan märka när diskriminering sker, anmäla det och även veta när man själv utsätter någon för diskriminering. För att vi ska få ett bättre och tryggare samhälle så behövs diskrimineringslagen och att vi förstår den. Ni politiker måste bli strängare med diskrimineringslagstiftningen och se till att den verkligen följs. Ni politiker måste också se till att medborgarna vet mer om diskriminering, t.ex. genom att prata och komma ut med det i olika medier.


Diskriminering passar inte in i vårt samhälle!