Socker i maten!


Emma Magnusson 2017-04-26


Häromdagen försökte jag hitta flingor och yoghurt helt utan tillsatt socker för att få en riktigt nyttig frukost. Men jag kunde inte hitta en enda flingpaket eller yoghurt som var sockerfri. Dock hittade jag till slut vissa sorter som var nyttiga men de kostade nästan tre gånger så mycket som de vanliga flingorna. Varför ska de vara så väldigt svårt att få tag på billig hälsosam kost?

Det är väldigt svårt att äta en kost helt utan tillsatt socker. Det är inte konstigt att människor blir sockerberoende med tanke på att det finns i så många olika livsmedel. Även de vi tror är nyttiga finns det ändå en viss mängd tillsatt socker. Jag kommer ge förslag på rätter som ger dig tillräckligt mycket energi för att klara av dagen på ett bra sätt där kosten är i princip helt fri från socker och andra onyttigheter. Jag kommer länka recepten. Livsmedel som man tror kanske är nyttiga men som är fyllda med socker är bland annat ketchup, sweet chilisås, havregrynsgröt som är “kryddad” /smaksatt, kaffe med mjölk t.e.x caffelatte mm, torkad frukt speciellt dom söta frukterna som mango, ananas. Glöm inte att många lurar sig på den färdiga frysta maten där det är för mycket socker än vad kroppen borde få i sig.

Ett “nyttigare” socker alternativ är att köpa livsmedel som innehåller stevia som är en växt som ursprungligen kommer från Paraguay. Stevia är ett växtbaserat sötningsmedel som är 50-450 gånger sötare än vanligt vitt socker.


 




Stekt lax:

http://www.ica.se/recept/stekt-lax-med-mangosalsa-och-koriander-721680/

Chili sin carne:

http://www.ica.se/recept/chili-sin-carne-med-mandel-och-persilja-721809/

Pytt i panna:

http://recept.mabra.com/kryddig-pytt-i-panna/

Rostade kikärtor: http://www.ica.se/recept/rostade-kikartor-med-halloumi-och-bulgursallad-721899/

Blomkålspizza:

http://www.ica.se/recept/blomkalspizza-med-gronkal-pesto-och-fikon-721666/

Grön nudelsoppa:

http://www.ica.se/recept/gron-nudelssoppa-721494/

Fish tacos:

http://www.ica.se/recept/fish-tacos-721191/

Quornfärsbiffar:

http://www.ica.se/recept/quornbiffar-712629/