Hurra! Riksgymnasiet fyller 30 år 2017

 


John Johansson 2017-02-01

Rektor för Riksgymnasiet Kärstin Lyon då och nu
Rektor för Riksgymnasiet Kärstin Lyon då och nu

Det finns fyra Riksgymnasier i Sverige och dom finns i Stockholm, Umeå, Göteborg och Kristianstad. För att gå på något av dom fyra Riksgymnasierna så måste man ha någon form av rörelsehinder. När man går på Riksgymnasiet så kan man läsa i liten grupp eller i en stor klass som på en vanlig skola. Om man går på Riksgymnasiet och bor långt ifrån skolan så finns det möjlighet att ansöka om att bo på elevhemmet nära skolan. När du bor på elevhemmet så bor du i en lägenhet som du kan dela med högst tre personer men oavsett hur många du delar lägenhet med så har du alltid ett eget rum.


Jag har intervjuat Kärstin Lyons som är rektor för Riksgymnasiet i Göteborg. Kärstin har jobbat på Angeredsgymnasiet sedan 1986 när skolan startades. På frågan hur Riksgymnasiet har förändrats under dom senaste 30 åren svarar Kärstin att det har varit många ändringar när det gäller linjer och program. Alla yrkesprogram som fanns för 30 år sen har tagits bort, dom program som har funnits men försvunnit är bland annat hantverksprogrammet, måleriprogrammet, fordonsprogrammet och elprogrammet.


När Riksgymnasiet öppnade 1986 på Aneredsgymnasiet gick det bara en elev på Riksgymnasiet. Året efter alltså 1987 gick det fem elever på Riksgymnasiet


Kärstin berättar att det värsta som har hänt skolan under de 30 åren är Backabranden 1998 då mellan 15-20 elever på skolan dog.


Hon tyckte det var roligast när skolan var ny men hon tror att den är som bäst nu för eleverna. Allting utvecklas. Kärstin har varit med och påverkat att vi fick Angereds Arena men hon har bara varit med på några planeringsmöten.


I höst firas 30 årsdagen med att alla dom andra Riksgymnasierna kommer hit till Göteborg.