Intervju med Samuel Engelhardt


Pontus Sundvall 2017-01-25


Jag intervjuar Samuel Engelhardt om utvisningen av 43 afghanska elever på skolan, Jag ifrågasätter hur vi på skolan kan ge dem det bästa möjliga stödet och hjälpen de behöver. Under intervjun går vi igenom hur deras skolgång kan/har sett ut tidigare och hur vi kan hjälpa dem. Detta är en stor händelse som sker i skolan, därför valde jag att ta reda på mer information så jag kan skriva om det och att fler människor blir medvetna om krisen.


1. Får de börja här i skolan utan papper? ( Utan tillstånd)
- Vi omfattas av FN barnkonvention som vi har tagit till lag i Sverige och det står där att alla upp till 18 år har rätt att gå i skolan oavsett vart de befinner sig i världen. Det är viktigt med åldern 18. Efter du fyller 18 år så blir du avvisad. Så även om du är 18 år så kan du bli avvisad. Det har kommit ett lagförslag att du kan gå klart din gymnasieutbildning innan man avvisas. 

 
Vad är det för papper de inte har?
– De har inte fått upphållstillstånd, men de får ett tillfälligt uppehållstillstånd som ligger på 13 månader och sedan omprövas det. Det är den nya lagen från september 2015. Det är därför det har blivit så akut för många ungdomar.

 

2. Vad gör ni för att hjälpa dem?
– Vi kan inte göra så mycket på grund av lagen, Riksdagen och Regeringen. Det är de som har bestämt detta. Det vi kan göra är att de får så mycket som möjligt med sig och sen beror det på hur pass motiverad man är när man vet att man skall åka ut ur landet. Men vad vi kan göra är att försöka fixa praktikplats och liknande bitar. Många lärare här från skolan är med i trehundragruppen och driver en opinion.

3. Varför skall just dessa 43 eleverna utvisas?
– Vi har sammanlagt 165 elever på skolan som inte har fått sitt uppehållstillstånd klart ännu. Nu är det bara 41 afganska killarna kvar och två har rymt/flytt.
- Jag har ställt den frågan till vår vår migrationsminister Morgan Johansson:
- "Hur tycker du det låter när jag säger att ungdomar flyr?" 


4. Är de hazarer?
– Ja, de flesta är hazarer.

5. Hur har deras skolgång vart innan dem kom hit?
– Det är blandat, det finns några som har gått i skola hela sitt och de som aldrig har sätt en skolbok.

 

6. Vad får eleverna för hjälp från skolan?

– Vi försöker ge dem så mycket kunskap som möjligt. Vårt mål är att om de skall avisas, så ska de kunna få med sig något. Så de får ett värde och inte bara blir kanonmat.

 

7. Finns det något mer som jag kan ta med mig?

– Att man uppmärksammar eleverna om situationen. Några ungdomar hade en demonstration medan gymnasieministern var på skolan.

 

 

Tack Samuel för att du tog dig tid och att jag fick intervjua dig angående detta. Nu hoppas vi att fler ungdomar får en möjlighet till en bättre framtid.