Syrienkonflikten är inne på sitt sjätte år


Kridsada Darayoi 2016-11-16


11 miljoner är på flykt i kriget mot IS. 300 000 människor har dödats. Än syns inget slut. Inbördeskriget har pågått längre än andra världskriget.

Varför blev det krig och vilka krigar mot vilka?

I januari 2011 blev det krig mellan regimen och oppositionsgrupper. Det ursprungliga motivet till kriget var demokratisering av Syrien men spelar nu en mindre roll, religiösa och etniska orsaker har istället kommit upp.

Regimen fick senare stöd av Ryssland, Iran och Libanon. Medan oppositionsgrupper fick stöd av USA, Turkiet, Saudiarabien och Qatar. Det finns idag över hundra väpnade grupper men de har pressats tillbaka av allt mer extrema grupper som al-Qaida och Islamiska staten. Rebellgrupperna är i krig med varandra.

 

Kriget i Syrien tvingar miljoner på flykt

Ungefär 11 miljoner fick lämna Syrien på grund av krig. Människorna sökte skydd genom sina grannländer eller resa till någon annanstans och började ett nytt liv.

I Syrien är det så kallat ”generellt våld” och så därför kan 90 % av flyktingarna få asyl i Sverige. Alla Syrien flyktingar som kommer till Sverige får stanna, om de inte ska söka skydd i annat säkert land.


Hur kan man man hjälpa människorna i Syrien?

Det finns olika organisationer som hjälper Syrien, som till exempel Rädda Barnen,  man kan bli månadsgivare, starta en egen insamling och ge en gåva.

Röda korset är en av de få organisationer som vågar vara på plats för att hjälpa dem.

De hjälper till med mat, sjukvård, första hjälpen och tak över huvudet.

Du kan göra skillnad!!!