Kandidaterna i amerikanska presidentvalet 2016


Felicia Aronsson 2016-05-25

Hillery Clinton Demokrat och Donald Trump Republikan
Hillery Clinton Demokrat och Donald Trump Republikan

Kampen om vem som blir USAs nästa president står mellan Donald Trump (republikan) och Hillary Clinton (demokrat). Det slutliga valet sker i november, Flera motkandidater har vunnit i vissa delstater men sammanlagt ligger de långt efter.


Valet i höst står mellan Donald Trump och Hillary Clinton.

Frågan är: Vad tycker de här kandidaterna egentligen? Representerar de sina partier?

Hillary Clinton vill bygga vidare på Obamas politik, bland annat sjukvårdsreformen. Hon vill även lagstifta om höjd minimilön och betald föräldraförsäkring. Terrorgrupper som Islamiska Staten  tycker hon bästa sättet att bekämpa genom flygvapenanfall. Hon vill reformera kriminalvårdssystemet och bland annat införa lägre straff för ickevåldsbrott. En annan sak är att  införa hårdare gränsövervakning, så att de illigala invandrarna som finns i USA inte har någon chans att få medborgarskap utan utvisas direkt.

Donald Trump vill bygga en mur vid mexikanska gränsen vilket ska stoppa den illegala invandringen. Han vill även deportera de 11 miljoner illegala invandrare som befinner sig i USA. och dessutom stoppa alla muslimer från att komma in i USA.

Demokraterna har följande åsikter: De tycker att de som tjänar mer ska betala mer skatt. Partiet  vill minska militärkostnaderna. När det gäller samkönade äktenskap är de för det och tycker att abortlagen ska förbli laglig. Majoriteten av partimedlemmarna är emot dödsstraff. Universal hälsovård är de för och stödjer Obamacare. De kan även ge invandrare medborgarskap om de bott i USA mer än 5 år och inte har något brottsregister.

Republikanerna har följande åsikter: De tycker att alla ska betala samma procentuella skatt. Partiet vill öka militärkostnaderna. När det gäller samkönade äktenskap är de emot det. De tycker inte att abort ska vara lagligt. När det gäller hälsovård tycker de att privata företag kan bedriva bättre vård än statliga. En annan viktig åsikt är invandringen som de är emot och de har strikt gränsbevakning vid mexikanska gränsen.

Nu, några månader innan är det fortfarande ganska jämt mellan kandidaterna och det är svårt att säga vem som vinner valet.