Häng med oss om du vill
ha ett jobb med variation!


Zackaria Sheikh 2016-03-19

Vingejuristerna Frida Mattsson, Ninos Aho och Amanda Winberg berättade varför just angeredselever har särskilt goda skäl att söka till juristutbildningen.
Vingejuristerna Frida Mattsson, Ninos Aho och Amanda Winberg berättade varför just angeredselever har särskilt goda skäl att söka till juristutbildningen.

Det finns nästan inga arbetslösa jurister idag och de skriker efter mångfald - det vill säga efter att just angeredselever pluggar vidare på juristprogrammet. Detta och väldigt mycket mer fick de 40-talet elever som hängde på Advokatfirman Vinges studiedag om juristbranschens möjligheter och villkor.

Tidigt på morgonen satte sig ett gäng med avgångselever från alla skolans program på den specialchartrade bussen mot Åklagarmyndigheten och Göteborgs Tingsrätt. Först att ta emot var åklagarna Oskar Lundberg och Johanna Marcusson.
--Det här jobbet är jättehäftigt eftersom det alltid händer nya saker och man känner att man har makt att förändra och göra skillnad för människor som drabbats av brott, menade de.
--Och att kunna språk och olika kulturer är förstås ett jätteplus i vårt yrke, strök de under med adress till alla angeredsungdomar som just nu sitter och funderar på vilken universitetsutbildning de skall välja i april.
Efter den strängt bevakade åklagarmyndigheten gick sällskapet runt kvarteret till den lika väl övervakade och säkerhetskontrollerande tingsrätten. Efter flygplatsvisitation och väskröntgen var det dags att träffa chefsrådmannen Roy Johansson och tingsfiskalen Anna-Maria Vesterberg, som förstås menade att domaryrket är det bästa man kan välja;
--Här är ingen dag den andra lik och man får hela tiden vara i centrum för händelserna, ansåg Roy Johansson.
--Det här är också ett väldigt fritt jobb med goda möjligheter att själv bestämma sina arbetstider, sade Anna-Maria och tillade;
--Men man kan ju bli lite så där att man alltid vill höra två sidor av saken innan man bestämmer sig för vad man skall tycka. Och det är ju inte alltid mina kompisar eller familj förstår sig på den reaktionen när de kommer med sina reaktioner på saker som hänt, skrattar hon.
--Och en domare kan inte få sparken, betonade Roy, som liksom Anna-Maria gärna ser att det blir fler domare med utländsk bakgrund i rättsalarna framöver.
I samband med lunchen på Advokatfirman Vinges kontor på toppvåningen i Nordstan fick eleverna lyssna till unga jurister som berättade om livet som affärsjurist. Biträdande juristen Frida Mattsson, som själv pluggade i Uppsala, betonade att det är bra att ha olika erfarenheter med sig till utbildningen. Till exempel sommarjobb, extraarbeten och resor. Hennes kollega Amanda Winberg tycker att juristutbildningen var det bästa beslut hon fattat - även om det tog lite tid att komma underfund med det beslutet.
--Men det här är ett fantastiskt jobb med mängder av möjligheter, tycker hon.
Advokaten Ninos Aho berättade om hur han själv valt att jobba ett år på advokatbyrå i London bara för att bredda sina erfarenheter. 
--Självklart har vi som kan andra språk och kulturer en fördel här, menade han.
På teknikkonsultföretaget Semcon, närmaste granne med SVT på Lindholmen, fick eleverna träffa chefsjuristen Carin Wiberg, som berättade om vardagen som bolagsjurist på ett stort börsnoterat företag. Semcon är ju ett företag som skapat teknik för allt från kaffebryggare och mobiltelefoner till bilar och bemannade rymdstationer.
--Det är en härlig känsla att behärska juridiken i hela företaget och att få vara med om allt som händer i företagets olika delar. En viktig egenskap i det här jobbet är att vara pedagogisk, eftersom du måste kunna förklara juridik för tekniker, ingenjörer, marknadsmänniskor och andra. Det är ett jättespännande arbete och lönen är det verkligen inget fel på heller, menade hon.
Juristresan avslutades med en frågestund hos Vinge, där bland annat Amanda Winberg uppmanade alla som tänker söka till Juristprogrammet att också söka Mångfaldsstipendiet;
--Det är ju bara ni på Angeredsgymnasiet som kan göra detta. Tre studenter brukar få vardera 10000 kronor samt löfte om en mentor och ett attraktivt sommarjobb på byrån.
Fler skildringar av dagen med de många juristerna finns att läsa på 
http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/utbildning,angeredselever_akte_pa_rundtur_i_juridikens_varld samt i SVT- klippet 
eller
Se artikel från GP