Intervju med Nils Hansson


Melker Holm 2016-01-20


Den 2 december besökte Nils Hansson ansvarig utgivare på uppdrag granskning, Angeredswebben detta som ett led i samarbetet med Angeredsutmaningen.

Han föreläste om journalistik men också om hur uppdrag granskning arbetar. Vid slutet av besöket fick även Angeredswebben tid över till en intervju.  Här bjuder Angeredswebben på en sammanfattning av tv -intervjun med Nils Hansson. 


Nils Hansson berättar att från början hade han inte tänkt bli journalist. Han skulle gå i sin fars fotspår och bli försäkringstjänsteman. Men eftersom han var ung och i behov av pengar så sökte han och fick ett jobb som tabellräknare på Växjöbladet som 16 – åring. 

Nils är en så kallad grävande journalist, det innebär att man tar reda på hur det egentligen ligger till  och kontrollerar om det makthavarna säger stämmer. Man går med andra ord ”mer in på djupet”.

Det roligaste med journalistiken enligt Nils Hansson är att gräva och ta fram saker som allmänheten inte skulle fått reda på annars och saker som allmänheten behöver få veta. När man får respons på sitt arbete från läsarna eller tittarna så ger det en väldig kick berättar Nils.  Han tar varje uppdrag som en utmaning med inställning om att ingenting är omöjligt.

Nils Hansson får frågan om vad han tycker att han har för styrkor och svagheter. Han nämner att en chef ska vara tydlig och att det innebär att peka med hela handen, vilket journalister avskyr. Han resonerar som så att hans kollegor kan tänka själva och ger sina journalister utrymme och det kan ibland göra honom något otydlig erkänner han.  Han säger sig ha bra med tålamod och att han kan vänta hur länge som helst vilket är en bra styrka och egenskap inom grävande journalistik.

Ett stort ögonblick i hans karriär är när han och Janne Josefsson avslöjade den stora muthärvan i Göteborg. Ett annat arbete som skiljer sig från mängden är granskningen av Telia Sonera berättar Nils.

Hansson får frågan om hur lång tid det tar att producera ett program som uppdrag granskning. Han berättar att ett program som är mellan trettio och femtio minuter långt tar tre till sex månader att göra.  Nils medger att det inte är helt riskfritt att jobba på uppdrag granskning. Han berättar att hoten har ökat de senare åren.  Kontakten med SVT´s säkerhets avdelning har blivit större och de har nu kontakt nästan varje vecka med varandra. Anledningen till att hoten har ökat är att Uppdrag granskning tar upp andra ämnen än vad dom gjorde för 15 år sedan. Som till exempel våldsgrupper, huliganer eller politiska extremister.

Nils Hansson har mottagit ett pris av kollegiet som ska tilldelas en kollega, för att han inom journalistkåren bedrivit och föreläst mycket om faktagranskning, kvalitetskontroll och vikten av att man behandlar människor på ett schysst sätt även om man nu sysslar med en kritisk granskande journalistik. ”Man ska vara schysst mot dem man granskar”

 Vi frågar Nils vad han kan ge för tips till en nybliven journalist.  Han medger att som ung journalist är det svårt att få fast anställning. Men ett konkret tips är att försöka komma på egna idéer. Han berättar att om man har en ”briljant ide” så kan man komma in var som helst. Han berättar också att självständigt arbete är en stor fördel inom journalist yrket. Problem dyker oftast upp längst vägen, men har man egna förslag på lösningar som man tar med sin chef så lär chefen bli imponerad säger Hansson.  Behovet av journalister har ökat, och det kommer det fortsätta göra.